Astiastot kuuluvat joka kodin varusteluun. Joskus pääpaino on niiden käyttötarkoituksessa, mutta toisinaan juhlaan on ilo nostaa näyttävämmät astiastot kattaukseen. Kattauksen esteettisyys on osa ruokailukokemusta, ja erilaisia astiastoja on tarjolla runsaasti.

Sopivan astiaston valinta

Opiskelija-asuntoon astioita hankittaessa huomio voi olla ensisijaisesti edullisessa hinnassa. Monesti opiskelijan haalimat, epämääräiset astiastot siirtyvät kuitenkin opiskelija-asunnosta mukana seuraavaan asuntoon, ja eriparisia kokonaisuuksia saattaa vuosien mittaan tottua katselemaankin. Mikäli kuitenkin mahdollista, on hyvä panostaa ensimmäisistä astioista lähtien niiden laatuun ja kestävyyteen, jolloin samalla astiastolla voi pärjätä jopa vuosikymmeniä. Laadukas astiasto kestää yleensä sekä kylmää että kuumaa käsittelyä. Mikäli uskoo astiaston koon kasvattamisen olevan tarpeen, kannattaa valita neutraali malli tai sellainen astiasto, jota on saatavilla vuodesta toiseen. Yksi vaihtoehto on myös Fyrklövern astioiden keräily kuukausilähetyksinä, minkä etuna on, että koko astiastosta ei tarvitse maksaa kerralla.

Astioiden ja keittiövälineiden puhtaanapito

Puhdistaminen ja siihen käytettävät aineet perustuvat astian materiaaliin. Useimmat astiastot voi nykypäivänä pestä tiskikoneessa. Osa vaatii erityishuomiota esimerkiksi pintakäsittelynsä vuoksi. Esimerkiksi kultausta sisältävät kahvikupit kestävät käytössä pitkään kauniina, kun ne pestään hellävaraisesti käsin. Keittiövälineiden huoltoon on hyvä perehtyä, jotta käyttötavarat kestävät pitkään.

Vanhat astiastot kiertoon

Mikäli keittiön kaapeissa pyörii tarpeettomia astioita, jotka eivät enää palvele tarkoituksiasi, ne kannattaa myydä tai tarjota kierrätykseen. Riittää, kun astiat ovat ehjiä ja turvallisia käyttää. Monet kierrätystoimijat vastaanottavat vanhoja astioita. Muistathan puhdistaa ne ennen lahjoitusta!